| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Wtorek , 01 Września 2009, 21:13 Temat postu: |
|
|
| Quietbitterness napisał: | | chodziło mi o to że w świetle prawa mogę posiadać kopię bezpieczeństwa danej płyty albo posiadać zrobione z niej mp3 tylko w tym wypadku jeśli jestem posiadaczem oryginalnej płyty. |
Jak najbardziej choć w przypadku oprogramowania (Microsoft) zrobienie kopii zakupionego oryginału jest niedozwolone - dziwne.
| Quietbitterness napisał: | | mugłbyś coś bliżej o tym. ja wcześniej kombinowałem z muzodajnią ale trzeba było mieś starter z tej sieci. Gdzie coś takiego kupowałeś ? |
Muszę poszukać w archiwach, ale Twoje podejście do praw autorskich po prostu jest godne naśladowania  _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Leszczynek

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 11:54 Temat postu: |
|
|
Można również legalnie posiadać mptrójki kupione w sieci bądź ściągnięte za darmo z takich serwisów jak Jamendo.
Oczywiście jeśli pożyczę płytę od koleżanki i zrobię sobie z niej kopię, to też w świetle polskiego prawa jest legalne... _________________ Jedynacy wszystkich krajów łączcie się! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lama
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 18:12 Temat postu: |
|
|
| Leszczynek napisał: | | Oczywiście jeśli pożyczę płytę od koleżanki i zrobię sobie z niej kopię, to też w świetle polskiego prawa jest legalne... |
Myślę że się mylisz. Bo wówczas wystarczyłoby znać kogoś, kto ma daną płytę i w ten sposób legalizować każdą posiadaną przez siebie piosenkę.
Ale
niektóre zespoły, szczególnie mało znane, udostępniają swoje utwory w sieci za darmo, na swoich stronach. Tyle że np. przy obniżonej jakości, np. 128Mbs (jak na mój słuch w zupełności mnie taka jakość zadowala) _________________ Jest tak wiele różnych światów
I tyle różnych słońc
My mamy jeden świat
a i tak żyjemy w różnych |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 18:48 Temat postu: |
|
|
| lama napisał: | Leszczynek napisał:
Oczywiście jeśli pożyczę płytę od koleżanki i zrobię sobie z niej kopię, to też w świetle polskiego prawa jest legalne...
Myślę że się mylisz. Bo wówczas wystarczyłoby znać kogoś, kto ma daną płytę i w ten sposób legalizować każdą posiadaną przez siebie piosenkę. |
Ustawa o Prawie Autorskim dopuszcza taką możliwość w art. 23 ust 2.
"Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Oddział 3: Dozwolony użytek chronionych utworów
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego." _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lama
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 20:17 Temat postu: |
|
|
a co to znaczy "stosunek towarzyski" ?? Kiedy ma miejsce? Jak dobrze muszę kogoś znać, żeby takie coś zaistniało? To na mój gust luźne określenie. Jeśli ja oświadczę, że jestem z Tobą w "stosunku towarzyskim" i Ty również to oświadczysz, to chyba nic nam nie zrobią, jak będziesz miał mp3 płytki, którą ja posiadam. _________________ Jest tak wiele różnych światów
I tyle różnych słońc
My mamy jeden świat
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 20:43 Temat postu: |
|
|
| lama napisał: | | a co to znaczy "stosunek towarzyski" ?? |
Według prawników związek towarzyski ma miejsce wtedy, gdy ludzie utrzymują więzy przez względnie długi czas. Pozostaje jeszcze określenie co oznacza "względnie długi czas". Pozostaje jeszcze aspekt moralny.
Przykładowa sytuacja: W wyniku kontroli ujawniono u nas utwory, których oryginałów nie posiadamy. Wówczas wskazujemy jako posiadacza oryginałów swojego dobrego znajomego, w wyniku czego ten znajomy jest obiektem kolejnej kontroli. Czy tego chcemy? _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 23:08 Temat postu: |
|
|
| Robroy napisał: | | Jak najbardziej choć w przypadku oprogramowania (Microsoft) zrobienie kopii zakupionego oryginału jest niedozwolone - dziwne. |
No właśnie. Przy pierwszym kompie instalkę robiłem co dwa miechy i musiałem zrobić kopię bo pojawiały się rysy na oryginale. Czemu jest zabezpieczona I to tak nie skutecznie. Jak ktoś chce być nielegalny to korzysta z torentu a jeśli ktoś chce być uczciwy to nie skopiuje płyty choćby była nie zabezpieczona.
| Leszczynek napisał: | | Oczywiście jeśli pożyczę płytę od koleżanki i zrobię sobie z niej kopię, to też w świetle polskiego prawa jest legalne. |
zgodzę się jeśli przy oddaniu jej tej płyty kasujesz kopię z kompa i sam w tym czasie nie rozprowadzasz kopii np. przez niebieski ząb. Kiedy o tym myślałem zastanawiałem się czy można pożyczać komuś kopię bezpieczeństwa zamiast oryginału ( bo w tym przypadku nie różni się ona dla stróża prawa od nielegalnej kopii ) _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 23:09 Temat postu: |
|
|
| Leszczynek napisał: | | Jamendo |
dzięki zajrzę tam. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lama
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 02 Września 2009, 23:10 Temat postu: |
|
|
| Robroy napisał: | | w wyniku czego ten znajomy jest obiektem kolejnej kontroli. Czy tego chcemy? |
No jasne że tak Szczególnie jak ten znajomy nas ostatnio zdenerwował. Wówczas dodajemy jeszcze, że ów znajomy chętnie użycza innym swoje ogromne zbiory muzyczne, które nie wiedzieć czemu chowa po kątach w domu. Tym sposobem załatwiamy mu rewizję  _________________ Jest tak wiele różnych światów
I tyle różnych słońc
My mamy jeden świat
|
| Powrót do góry |
|
 |
Leszczynek

|
Wysłany: Czwartek , 03 Września 2009, 12:28 Temat postu: |
|
|
| Quietbitterness napisał: |
| Leszczynek napisał: | | Oczywiście jeśli pożyczę płytę od koleżanki i zrobię sobie z niej kopię, to też w świetle polskiego prawa jest legalne. |
zgodzę się jeśli przy oddaniu jej tej płyty kasujesz kopię z kompa i sam w tym czasie nie rozprowadzasz kopii np. przez niebieski ząb. Kiedy o tym myślałem zastanawiałem się czy można pożyczać komuś kopię bezpieczeństwa zamiast oryginału ( bo w tym przypadku nie różni się ona dla stróża prawa od nielegalnej kopii ) |
Nie muszę usuwać kopii zgodnie z tym, co mówi art. 23 Ustawy o prawie autorskim, który zacytował już Robroy.
Zresztą w świetle przeważających opinii nawet ściąganie z sieci jakichkolwiek mptrójek nie jest nielegalne, ze względu na ową niedookreśloność frazy "stosunek towarzyski". Ja w każdym razie nie słyszałem i nie czytałem, bo ktoś trafił przed sąd za samo posiadanie mptrójek. Jak już to za rozpowszechnianie (p2p - pobierasz i jednocześnie udostępniasz) i za posiadanie pirackich programów komputerowych... _________________ Jedynacy wszystkich krajów łączcie się! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Czwartek , 03 Września 2009, 14:48 Temat postu: |
|
|
| Leszczynek napisał: | | Nie muszę usuwać kopii zgodnie z tym, co mówi art. 23 Ustawy o prawie autorskim, który zacytował już Robroy. |
załóżmy że mamy paczkę dziesięciu przyjaciół. Każdej z tym osób pożyczam kupioną płytę. Oni mi ją oddają i nie kasują z kompa. Załóżmy że wszyscy moi przyjaciele też kupują po jednej płycie i pożyczają każdemu. Tym sposobem ja wydaje 50 zł i mam 10 płyt. Tym sposobem sklep sprzedał nam 10 płyt, a u nas jest 100 sztuk.
Granice są płynne. Ostatecznie bardziej chodzi o nasze czyste sumienie niż o przestrzeganie prawa. Prawo na coś jedynie wskazuje a to ile z niego zrozumiemy zależy tylko od nas.
| Leszczynek napisał: | | Zresztą w świetle przeważających opinii nawet ściąganie z sieci jakichkolwiek mptrójek nie jest nielegalne |
no tak ale ściągający jest nie winny a udostępniający owszem. Czy etyczne jest korzystanie z czyjegoś "dobrego serca" i narażanie go na bycie złodziejem. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Leszczynek

|
Wysłany: Czwartek , 03 Września 2009, 18:06 Temat postu: |
|
|
| Quietbitterness napisał: | | Leszczynek napisał: | | Nie muszę usuwać kopii zgodnie z tym, co mówi art. 23 Ustawy o prawie autorskim, który zacytował już Robroy. |
załóżmy że mamy paczkę dziesięciu przyjaciół. Każdej z tym osób pożyczam kupioną płytę. Oni mi ją oddają i nie kasują z kompa. Załóżmy że wszyscy moi przyjaciele też kupują po jednej płycie i pożyczają każdemu. Tym sposobem ja wydaje 50 zł i mam 10 płyt. Tym sposobem sklep sprzedał nam 10 płyt, a u nas jest 100 sztuk.
Granice są płynne. |
No właśnie, granice są płynne. Nie można za bardzo określić wielkości strat muzyków, wydawcy płyt i dystrybutorów, ponieważ nie wiadomo czy cała wasza dziesiątka kupiłaby wszystkie te płyty czy nie. A może nawet nie mają strat, tylko zyski, bo kupiliście choć dziesięć płyt zamiast żadnej.
Ja jednak nie nadużywam dobroci mych znajomych i od dawna już nie pożyczam płyt... _________________ Jedynacy wszystkich krajów łączcie się! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Czwartek , 03 Września 2009, 20:46 Temat postu: |
|
|
| Quietbitterness napisał: | | załóżmy że mamy paczkę dziesięciu przyjaciół. Każdej z tym osób pożyczam kupioną płytę. Oni mi ją oddają i nie kasują z kompa. Załóżmy że wszyscy moi przyjaciele też kupują po jednej płycie i pożyczają każdemu |
Tutaj jest haczyk
| Robroy napisał: | | obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów |
| Leszczynek napisał: | | Nie można za bardzo określić wielkości strat muzyków, wydawcy płyt i dystrybutorów |
Pocieszające jest to, że wiele osób po odsłuchaniu utworów pobranych nielegalnie, które są często kiepskiej jakości nabywa oryginał często wzbogacony o materiały poligraficzne. _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Piątek , 04 Września 2009, 14:39 Temat postu: |
|
|
| Leszczynek napisał: | | Nie można za bardzo określić wielkości strat muzyków, wydawcy płyt i dystrybutorów |
nie można określić strat bo czy to jest strata że się czegoś nie dostało - punkt widzenia pirata. Tyle że z punktu widzenia wytwórni płytowej jeśli nie zarabiają to tak jak by ktoś im ukradł te pieniądze.
W telefonie mam mp3 zrobione z płyty którą kupiłem albo mp3 które wykasuje jeśli oddam pożyczone płyty. To wydało mi się rozwiązaniem które powinienem zastosować. Rozwiązanie jak słuchać uczciwie może też być inne kto zabrania zrobić mp3 z piosenki którą nagrało się w radiu. Wiem że niektóre modele samsunga mają taką opcję. Włączam radio i nagrywam. Wtedy też bym czuł że jestem uczciwy pod warunkiem że opłacam abonament radiowo-telewizyjny.
| Leszczynek napisał: | Ja jednak nie nadużywam dobroci mych znajomych i od dawna już nie pożyczam płyt...
_________________ |
ja nie pożyczam bo rysuje  _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tiszina

|
Wysłany: Środa , 16 Września 2009, 21:48 Temat postu: |
|
|
wracając do muzyki dzisiejsza audycja radiowa z Romanem Czejarkiem w jednej ze stacji i rozmowa na temat grupy Omega przypomniała mi ich najbardziej znaną piosenkę w Polsce. Nie wiedziałam,że to grupa z bloku socjalistycznego i ,że nagrywali nawet te piosenki po angielsku i stali się popularni na Zachodzie. A byli z Węgier.!!! _________________ moja twórczość fragmenty poniżej, ups
*"Chcę by kiedyś urosły Mi skrzydła do normalnego życia."*
*"W życiu bym chciała
One more time and one more time"
Czy kiedyś nadejdzie mój czas?
Na razie nie wiem"*
słowa angielskie- z inspiracji MJ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Środa , 16 Września 2009, 22:00 Temat postu: |
|
|
| tiszina napisał: | | Omega przypomniała mi ich najbardziej znaną piosenkę |
"Dziewczyna o perłowych włosach", czasami wracam do tego kawałka. _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aniou
|
Wysłany: Niedziela , 27 Września 2009, 0:07 Temat postu: |
|
|
A ja niezmiennie, od kilku lat, wierna Bjork i Tori Amos Chciaż ostatnio się wyłamałam...usłyszałam w radiu "Just another day" Johna Secady i teraz slucham na okrągło dźwięki dzieciństwa powróciły... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Niedziela , 27 Września 2009, 13:23 Temat postu: |
|
|
hm... "Tańcząc w ciemnościach" widziałem i dobrze wspominam chociaż wyrywa serce.
Piosenka o polowaniu i myśliwych kiedy na clipie zamienia się w niedźwiedzia. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
M!ssundaztood
|
Wysłany: Niedziela , 27 Września 2009, 18:31 Temat postu: |
|
|
Human Behavior?
Kocham P!nk <33 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Poniedziałek , 28 Września 2009, 22:33 Temat postu: |
|
|
| Quietbitterness napisał: | | Piosenka o polowaniu i myśliwych |
Proponuję posłuchać utwór "Obława", ma wiele znaczeń. _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martinus

|
Wysłany: Wtorek , 29 Września 2009, 0:07 Temat postu: |
|
|
Mary J. Blige - No More Drama
Artystka Rnb wykorzystana w wieku 5 lat. Posłuchajcie tej szczerej, wzruszającej smutnej piosenki. Łzy polecą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aszika

|
Wysłany: Czwartek , 15 Października 2009, 22:09 Temat postu: |
|
|
właśnie słucham wokalisty
Basia Stępniak-Wilk - jest po prostu boska , no ciary mnie przechodzą
to ta co śpiewa z Turnauem (tak się to odmienia) utwór "Bombonierka"
teraz słuchama utworu "Magnolie" a wcześniej "Słodka chwila zmian" _________________ "Kiedy ból zaczyna żyć, życie przestaje boleć"
"Rozpakowanie swojego bagażu uwalania nas od taszczenia go przez życie" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aszika

|
Wysłany: Czwartek , 15 Października 2009, 22:26 Temat postu: |
|
|
ja pierdziele , słyszę to codziennie i nie wiedziałam że to ma taki tekst ... tzn nie zastanawiałam się nigdy nad tłumaczeniem to mnie zagiąłeś normalnie ...
a co do piosenki Mary J.Blige to się poryczałam oczywiście _________________ "Kiedy ból zaczyna żyć, życie przestaje boleć"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niepokorny

Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 1921 Skąd: ...z krainy wrzosu w Pyrlandii...
|
Wysłany: Poniedziałek , 18 Stycznia 2010, 1:50 Temat postu: |
|
|
Wieki temu Kubuś zezwolił mi na reklamę radia. Nic mi nie wiadomo o zmianie tego postanowienia, a zatem:
Jak działają na nas przekazy propagowane przez media? Podczas audycji poruszony zostanie temat wzmacniania za pomocą muzyki tolerancji wobec stereotypów traktujących kobietę wyłącznie jako obiekt seksualny. Dlaczego się na to godzimy?...
Audycje dyskusyjne w każdą sobotę od 20:00, tylko w radiu MAKs, http://radiomaks.blox.pl
Powyższa tematyka w najbliższą sobotę, 23.I.2010.
Zapraszamy!  _________________
Pozdrawiam!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aszika

|
Wysłany: Wtorek , 19 Stycznia 2010, 13:07 Temat postu: |
|
|
zakochałam się w piosence Within Temptation - Utopia
uspokaja mnie  _________________ "Kiedy ból zaczyna żyć, życie przestaje boleć"
|
| Powrót do góry |
|
 |
meg

|
Wysłany: Piątek , 12 Marca 2010, 12:43 Temat postu: |
|
|
a ja jakoś ostatnio wierna jestem piosenkom K.Kowalskiej, jak "bezpowrotnie" czy "co może przynieść nowy dzień", jakoś tak pasują do mnie _________________ tylko muzyką potrafię wyrazić co czuję... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Poniedziałek , 15 Marca 2010, 23:47 Temat postu: |
|
|
Nelly Furtado. Płyta "Mi Plan" Posłuchajcie na you tube "Suenos" albo "Vacacion" Nie żałuje każdej złotówki wydanej na tą płytę. A jak ktoś znajdzie w necie tłumaczenie to też nie pożałuje. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sneyk2 Ostrzeżeń: 1

Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 111 Skąd: z marsa lub innej planety :)
|
Wysłany: Niedziela , 21 Marca 2010, 23:17 Temat postu: |
|
|
Jako dziecko i młodzieniec wcale nie słuchałem muzyki-nie interesowało mnie to wcale,jednak będąc dorosłym ktoś puścił mi piosenkę polskiego rapu i to było to co do mnie przemówiło chyba na zawsze.
trudno jest określić kogo dokładnie słucham gdyż słuchając ów polskiego rapu i hip-hopu poszukuje piosenek takich jak lubię o przemocy w domu,o przemocy do dzieci itd...
znam ich parę ale słuchając "a teraz śpi j" zawsze na mogę dziwnie działa tak dziwnie że dostaje normalnie dreszczy.
polecam. _________________ "bo w pamięci jest siła zaklęta..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Poniedziałek , 22 Marca 2010, 17:26 Temat postu: |
|
|
Ostatnio odkryłem The Beatles. Tzn słyszałem już rzecz jasna ich piosenki ale pierwszy raz przesłuchałem całą płytę. Trafił mi się "White album". Byłem zaskoczony. Bardzo różne piosenki. wesołe, smutne, ostre... Całkiem niezłe. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tiszina

|
Wysłany: Czwartek , 03 Czerwca 2010, 21:51 Temat postu: |
|
|
to będzie dziś ode mnie dziwne bo przeszukując swoje ciekawostki o MJ natknęłam się na drugą część Men in black i ta piosenka choć nie wiem o czym śpiewają jest the best.
Ta gitarrra !!! WRRR!. Wow!!!
ale nie mogąc podać linku napiszę, że do znalezienia na tubie z tytułem
Man In Black 2 soundtrack _________________ moja twórczość fragmenty poniżej, ups
*"Chcę by kiedyś urosły Mi skrzydła do normalnego życia."*
*"W życiu bym chciała
One more time and one more time"
Czy kiedyś nadejdzie mój czas?
Na razie nie wiem"*
słowa angielskie- z inspiracji MJ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Robroy
MODERATOR

|
Wysłany: Piątek , 04 Czerwca 2010, 21:18 Temat postu: |
|
|
| tiszina napisał: | | Ta gitarrra !!! WRRR!. Wow!!! |
Fajne
A jeżeli chodzi o muzykę filmową to moim faworytem w doborze dźwięków towarzyszących obrazowi jest Quentin Tarantino. _________________ ... bo w życiu najważniejsze jest szczęśliwe dzieciństwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lama
MODERATOR

|
Wysłany: Piątek , 04 Czerwca 2010, 22:46 Temat postu: |
|
|
| Robroy napisał: | | A jeżeli chodzi o muzykę filmową to moim faworytem |
niekwestionowanym jest Elliot Goldenthal. Nastrój jaki tworzy jego muzyka jest dla mnie powalający. _________________ Jest tak wiele różnych światów
I tyle różnych słońc
My mamy jeden świat
|
| Powrót do góry |
|
 |
|