forum dyskusyjne prowadzone przez fundację kidprotect.pl
 FAQFAQ    SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozmowa z osobą w depresji

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Kidprotect.pl -> Forum -> Off topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dominik

PostWysłany: Środa , 10 Marca 2010, 1:07    Temat postu: Rozmowa z osobą w depresji Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Wiem że forum dotyka innych spraw, dlatego pisze w Off topic, liczę że może ktoś mi coś doradzi. Poszukuję materiałów(online najlepiej, dobrze by było żeby były po polsku, ewentualnie angielsku) dotyczących tego jak rozmawiać z osobami mającymi depresję, przeglądałem już czytelnie na tym forum i trochę w google szukałem, niestety z marnym skutkiem. Wiem że rozmowa z przyjacielem to nie to co rozmowa ze specjalistą, ale ona nie bardzo chcę się zgodzić na wizytę u specjalisty. Mamy dobry kontakt więc staram się umożliwić wygadanie, czasami coś doradzić, ale obawiam się że mogę zaszkodzić dlatego proszę o jakieś artykuły.
Rozumiem też że mój temat nie pasuje do forum, dlatego zrozumiem jak nie otrzymam pomocy, niemniej jednak będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Quietbitterness

PostWysłany: Środa , 10 Marca 2010, 11:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mało bądz lekarzem a wiecej przyjacielem, synem albo tym kim dla ciebie jest ta osoba. niech czuje że ja lubisz. czas który tam jesteś jest ważniejszy od mądrych myśli

PostWysłany: Czwartek , 11 Marca 2010, 12:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po prostu bądź, słuchaj, zaparz dobrą herbatę lub kawę, obejrzyjcie wspólnie film. Proste rzeczy, które przywracają życie.
pamiętam jak dla mnie ważniejszym od wizyty u lekarza było to, ze mogłam z przyjaciółką, która tam pracowała w rejestracji wypić herbatę, posłuchać jej opowieści o domu itp.
-------------------------------------------------------
"Zawsze jest czas na decyzję, kiedy życie staje się naszym osobistym wyborem..." G. Herling -Grudziński
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maras

przyjaciel Kidprotect.pl

PostWysłany: Sobota , 13 Marca 2010, 12:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

słuchanie jeszcze raz słuchanie, dawanie możliwości - Nie narzucanie swoich racji pt Jak zrobisz to to będzie tak... będzie lepiej jeśli pójdziesz tu i tak...

Dajemy zawsze wybór możliwości. Ważnym jest fakt to co w naszym odczuciu jest dobre i sensowne nie musi być takie dla drugiej osoby. Pamiętajmy każda osoba jest indywidualna i inaczej postrzega rzeczywistość.

Rozsądnym jest możliwość konsultacji z psyhologiem/ terapeutą .
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum -> Off topic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: