|
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dominik
|
Wysłany: Środa , 10 Marca 2010, 1:07 Temat postu: Rozmowa z osobą w depresji |
|
|
Witam.
Wiem że forum dotyka innych spraw, dlatego pisze w Off topic, liczę że może ktoś mi coś doradzi. Poszukuję materiałów(online najlepiej, dobrze by było żeby były po polsku, ewentualnie angielsku) dotyczących tego jak rozmawiać z osobami mającymi depresję, przeglądałem już czytelnie na tym forum i trochę w google szukałem, niestety z marnym skutkiem. Wiem że rozmowa z przyjacielem to nie to co rozmowa ze specjalistą, ale ona nie bardzo chcę się zgodzić na wizytę u specjalisty. Mamy dobry kontakt więc staram się umożliwić wygadanie, czasami coś doradzić, ale obawiam się że mogę zaszkodzić dlatego proszę o jakieś artykuły.
Rozumiem też że mój temat nie pasuje do forum, dlatego zrozumiem jak nie otrzymam pomocy, niemniej jednak będę wdzięczny za każdą wskazówkę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Quietbitterness
|
Wysłany: Środa , 10 Marca 2010, 11:49 Temat postu: |
|
|
mało bądz lekarzem a wiecej przyjacielem, synem albo tym kim dla ciebie jest ta osoba. niech czuje że ja lubisz. czas który tam jesteś jest ważniejszy od mądrych myśli _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Megi

Dołączył: 07 Lut 2005 Posty: 3509 Skąd: z Ziemi-Planety-Ludzi
|
Wysłany: Czwartek , 11 Marca 2010, 12:45 Temat postu: |
|
|
Po prostu bądź, słuchaj, zaparz dobrą herbatę lub kawę, obejrzyjcie wspólnie film. Proste rzeczy, które przywracają życie.
pamiętam jak dla mnie ważniejszym od wizyty u lekarza było to, ze mogłam z przyjaciółką, która tam pracowała w rejestracji wypić herbatę, posłuchać jej opowieści o domu itp. _________________ "Nie pragnę śmierci, żaden samobójca jej nie pragnął..."
--------------------------------------------------------
"...biegłam tak nie wierząc, że gdzieś być musi rozpaczy kres...."
-------------------------------------------------------
"Zawsze jest czas na decyzję, kiedy życie staje się naszym osobistym wyborem..." G. Herling -Grudziński |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maras
przyjaciel Kidprotect.pl

|
Wysłany: Sobota , 13 Marca 2010, 12:09 Temat postu: |
|
|
słuchanie jeszcze raz słuchanie, dawanie możliwości - Nie narzucanie swoich racji pt Jak zrobisz to to będzie tak... będzie lepiej jeśli pójdziesz tu i tak...
Dajemy zawsze wybór możliwości. Ważnym jest fakt to co w naszym odczuciu jest dobre i sensowne nie musi być takie dla drugiej osoby. Pamiętajmy każda osoba jest indywidualna i inaczej postrzega rzeczywistość.
Rozsądnym jest możliwość konsultacji z psyhologiem/ terapeutą . _________________ Budowanie Dialogu Bez Barier |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Forum
-> Off topic |
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|